אנחנו ב-Outreach מאמינים כי נכון להתייחס לכל אדם הפונה לטיפול באופן פרטני ולבחון בהתאם לאתגרים עמם הוא מתמודד, מהם הכלים הטיפוליים הנכונים ביותר עבורו בתקופה זו של חייו. אחד הכלים הטיפוליים אשר התפתח מאוד בעשרות השנים האחרונות הוא תרופות פסיכיאטריות. על מנת לבחון האם האופציה הזו מתאימה למצב ספציפי ראוי לקבל ייעוץ פסיכיאטרי מקצועי.
תרופות פסיכיאטריות
הפסיכיאטריה כתחום התמחות רפואי נולדה במאה ה-19. ב-1844 נפגשו 13 רופאים שניהלו מוסדות קטנים לחולי נפש בפילדלפיה כדי לייסד את איגוד המנהלים הרפואיים של המוסדות האמריקאיים לחולי נפש.
בשנות ה-30 המאוחרות ובתחילת שנות ה-40 של המאה ה-20, החלו פסיכיאטרים בבתי חולים לאמץ טיפולים שפעלו ישירות על המוח והוגדרו בתקשורת הפופולארית כ-׳תרופות פלא׳. אלה היו התרופות הראשונות אשר בישרו את תחילתה של המהפכה הפסיכו-פרמקולוגית. בשנות ה-50 של המאה ה-20 יצאו לשוק תרופות להרגעת מטופלים שסבלו ממאניה וחוסר שקט וכן לטיפול בחרדה ודיכאון.
מאז ועד היום פיתחו חברות התרופות מספר רב של תרופות המבוססות על תרכובות שונות של חומרים פסיכואקטיביים. חומרים אלו משפיעים על המוח ומשפיעים על ההתנהגות ומצב הרוח של המטופלים וכן על תפקודם בהיבטים שונים. התרופות הפסיכיאטריות הנפוצות בימינו הן תרופות אנטי-דיכאוניות, תרופות אנטי חרדתיות, תרופות אנטי-פסיכוטיות ותרופות מייצבות מצב רוח למיניהן. התרופות ניתנות לאחר ייעוץ פסיכיאטרי המתבצע ע״י רופאים מומחים לפסיכיאטריה במסגרות ציבוריות או פרטיות.
ראוי לציין שהתרופות הפסיכיאטריות אינן מטפלות בשורשי הבעיות הנפשיות ובגורמים הספציפיים למחלות הנפשיות כיוון שאלה אינם מוכרים למדע עדיין. במקום זה מטפלות התרופות הפסיכיאטריות בסימפטומים המופיעים בעקבות ההפרעות הנפשיות. עובדה זו לצד מגמות עולמיות של עליה בשיעורי התחלואה הנפשית למרות התפתחותן של התרופות הפסיכיאטריות, תרמו לעליה בהתנגדות לשימוש בתרופות פסיכיאטריות. הדיון בין תומכי השימוש בתרופות אלה לבין המתנגדים אליהן ער מתמיד כיום. משני צידי המתרס נתמכות העמדות במחקרים מדעיים ודעות של מומחים שונים. כמו כן, לצד עדויות רבות של מטופלים אשר מספרים כי התרופות הפסיכיאטריות שינו את חייהן לטובה והקלו על הסבל שלהם בצורה ניכרת, מופיעות עדויות מצד מטופלים אשר התאכזבו מהתרופות הפסיכיאטריות במקרה הטוב או מרגישים שהן הרעו את מצבם הנפשי וגרמו להם לסבול מתופעות לוואי קשות במקרה הרע.
ייעוץ פסיכיאטרי במסגרת Outreach
המענה המרכזי שמציעה Outreach למטופליה הוא פסיכותרפיה. אנו מאמינים בכוחם של הקשר הבינאישי ושל ההכוונה המקצועית ביצירת שינויים מרחיקי לכת בחייהם של אנשים באופן כללי ושל אלו הסובלים מקשיים נפשיים במיוחד. אנו חושבים שפסיכותרפיה לסוגיה צריכה להיות המענה הבסיסי למרבית ההפרעות הנפשיות. יחד עם זאת, אנו ממליצים לחלק מהמטופלים הפונים אלינו לקבל ייעוץ פסיכיאטרי ומסייעים להם בכך משתי סיבות מרכזיות:
- הסיבה הראשונה היא כי חלק מההפרעות הנפשיות מובילות לסבל איום עליו אפשר לעיתים להקל באמצעות תרופות. סימפטומים של פסיכוזה פעילה, דיכאון חריף וחרדה משתקת גורמים לסובלים מהם לכאב נפשי עז ויכולים להוביל אותם למצבי סיכון, להחמרה של סימפטומים ואף לאובדנות. במקרים קשים אלו אנו מאמינים שראוי לקיים ייעוץ פסיכיאטרי כדי לבחון גם את האופציה של טיפול בתרופות פסיכיאטריות. אנחנו לא חושבים שכל ייעוץ פסיכיאטרי צריך בהכרח להוביל לנטילת תרופות אולם חשוב לדעתנו לספק למטופלים את כל האינפורמציה העדכנית על כלל אפשרויות הטיפול העומדות בפניהן, ולסייע להם בקבלת החלטה מושכלת.
- הסיבה השנייה היא כי חלק מתהליכי השיקום בישראל ובראשם מיצוי הזכויות המגיעות למתמודדים עם בעיות נפשיות מהמערכת של סל שיקום מותנים בנטילת תרופות פסיכיאטריות. אנו מאמינים כי תהליך ההחלמה של המתמודדים עם קשיים נפשיים ובמיוחד עם מחלות נפשיות קשות, יכול ולעיתים צריך לכלול מיצוי זכויות סוציאליות וקבלת עזרה רב תחומית ככל הניתן. לפיכך אנו תומכים בפניה לגורמים במערכת הפסיכיאטרית ומסייעים בתהליכים הכרוכים בכך.
דגשים בתהליך קבלת ייעוץ פסיכיאטרי
כאמור במקרים שצויינו לעיל ולעיתים גם במקרים אחרים, אנו מלווים את מטופלינו בתהליך של קבלת ייעוץ פסיכיאטרי מקצועי. יחד עם זאת אנו מקפידים לציין מספר נקודות בתהליך:
- ראשית, טיפול תרופתי אינו מהווה תחליף לקשר אנושי. כאמור אנחנו מאמינים בכוחו המרפא של קשר בין בני אדם ולא מכירים תרופות שיכולות להחליף אותו. מחקרים בימינו תומכים בשילוב של טיפול תרופתי ופסיכותרפיה וגם אנחנו מאמינים ששילוב זה יכול להיות המענה הטיפולי הטוב והיעיל ביותר.
- שנית, חשוב לשמור על רצף טיפולי ותיאום בין גורמי הטיפול – גם במקרים שבהם ישנו צורך בתרופות פסיכיאטריות ואפילו בתקופה של אשפוז פסיכיאטרי, חשוב לשמור על רצף טיפולי ועל תקשורת פתוחה בין אנשי המקצוע השונים המעורבים במקרה. אנו מאמינים כי שיתוף הפעולה בין הגורמים השונים מאפשר הגעה לתוצאות טיפוליות מיטביות בעוד טיפול שאינו מתואם בין גורמים שונים עלול להוביל לבלבול והגברת המצוקה של המטופלים.
- בנוסף, חשוב לקחת בחשבון את הסביבה – ייעוץ פסיכיאטרי טוב צריך לדעתנו לראות את האדם כמכלול ולהיעזר בגורמים בסביבתו בתהליך ההחלמה. לפיכך יש לעבוד בשיתוף פעולה עם משפחתו של המטופל, גורמים נוספים בקהילה וכאמור אנשי מקצוע נוספים כשהם מעורבים.
- ולבסוף – יש לשקול הפחתה אחראית של תרופות פסיכיאטריות במקרים בהם ניתן. תרופות פסיכיאטריות יכולות לסייע למצבים אקוטיים סוערים אולם לאחר חלוף המשברים, ראוי לכלול בתהליך של ייעוץ פסיכיאטרי את האפשרות לרדת במינונים של תרופות עד הפסקה מלאה של השימוש בהן ומציאת מענים טיפוליים אחרים לטווח הארוך.
הצוות של Outreach עובד בשיתוף פעולה עם פסיכיאטרים אשר להערכתנו פועלים ברוח הדגשים שמנינו כאן.
יחד עם זאת במקרים שבהם ישנו טיפול פסיכיאטרי טוב בזמן הפניה לטיפול אצלנו, אנו עושים את מירב המאמצים לעבוד בשיתוף פעולה עם פסיכיאטרים מהקהילה.