המענה הייחודי של ליווי טיפולי הוא תפקיד חדש בשדה הטיפול הנפשי, אשר גובש ע״י Outreach ושירותים מקבילים.
ליווי טיפולי נועד לענות על הצורך של רבים מהפונים אלינו בנוכחות מקצועית, אינטנסיבית ובלתי אמצעית בתוך מציאות חייהם. 

הסטינג והמטרות של ליווי טיפולי

עבור  רבים, הפער בין 'לדבר על' הדברים בטיפול פסיכולוגי, לבין מימושם בפועל הוא גדול מכפי שיוכלו לחצותו ללא סיוע "בשטח". על מנת לסייע בכך, המלווה הטיפולי משתמש באלמנטים נוספים בטיפול מעבר לשיחה, במיוחד כאלו הכוללים עשייה. להבדיל מפסיכותרפיה ב-Outreach אשר יכולה להתקיים בתוך הקליניקה או מחוצה לה, ליווי טיפולי פוגש את המטופל תמיד בסביבתו הטבעית. המפגשים יכולים להיערך בבית, בשכונה, במקומות בילוי, בטבע, במקום העבודה, במגרש הספורט וכדומה.

ליווי טיפולי מתאפיין במתן דגש למציאות חייו של המטופל. כלומר, היבטים מעשיים בהתנהלותו החברתית, המשפחתית והתפקודית של המטופל ניצבים במרכז הטיפול. המטפל והמטופל חותרים להתקדמות בתחומים הללו, דרך התנסויות רלוונטיות: ארגון הבית, נסיעה משותפת, הכנה לראיון עבודה ועוד שורה ארוכה של פעולות, הן דוגמאות לאלמנטים בטיפול אשר נועדו  להרחבת יכולות המטופל ושיפור איכות חייו.

ליווי טיפולי יכול להזכיר במובנים מסוימים את העבודה של חונכים או מדריכים אולם הוא מוסיף עליה רבדים חשובים ביותר של ידע מקצועי, הדרכה ועבודת צוות. המלווים הטיפוליים של Outreach הם כולם בוגרים של או במהלך תואר שני במקצוע טיפולי (פסיכולוגיה או עבודה סוציאלית), הם פועלים תחת ליווי והדרכה של מטפלים בכירים בצוות ומשתתפים בלמידה משותפת.
כך למשל, ההחלטות בנוגע למסגרת הליווי הטיפולי והפעולות שיתקיימו בו, מתקבלות במשותף בצוות כשמאחוריהן חשיבה טיפולית מעמיקה.

המלווים הטיפוליים שלנו פועלים מתוך מטרה להושיט למטופליהם יד, ולצעוד יחד אל עבר משימות חייהם. מתוך ביסוס של קשר עמוק וחזק, ותוך ליווי צמוד, יכולים המטפל והמטופל להתמודד עם מטלות ומטרות, שהמטופל נמנע מלגשת אליהן עד כה.

בין ליווי טיפולי לפסיכותרפיה

כאמור הטיפול ב-Outreach מותאם אישית לצרכי המטופלים הפונים אלינו. לאחר תהליך הערכה ראשונית נחליט האם להמליץ על ליווי טיפולי או על פסיכותרפיה למטופל.
ליווי טיפולי כאמור יתקיים תמיד מחוץ לקליניקה בעוד פסיכותרפיה יכולה להתקיים בבית או בחוץ בהתאם לצרכים, ולנוע בין שני המרחבים לפי הצורך.

במקרים בהם מתקיימת פסיכותרפיה בבית, הכלי המרכזי אשר בו ישתמשו המטפלים לקידום מטרות המטופל יהיה שיחה, אולם לעיתים בהחלט תשולב במפגשים עשייה. דוגמא טובה לכך היא עבודה התנהגותית-קוגניטיבית (CBT) אשר יכולה לכלול חשיפות של המטופל למושאי החרדה שלו. במקרה כזה המטפל ילווה את המטופל בפעולות שונות על מנת לסייע לו להתגבר על פחדים, הימנעות וכו׳.

ליווי טיפולי לעומת זאת יכלול בד״כ מינונים גבוהים יותר של עשיה לעומת פסיכותרפיה, אולם ברור שאת העשיה מלווה תמיד שיחה. את "עבודת השטח" הטיפולית יש לעשות תוך בדיקה והתייחסות רציפה לרגשותיו של המטופל. כך, הליווי הטיפולי נשען על שתי רגליים, וזקוק לשתיהן במידה שווה – האחת מופקדת על החיבור למציאות החיצונית, ועל ליווי צמוד של המטופל במשימות הנגזרות ממנה. ואילו השניה אמונה על עולמו הפנימי של המטופל, ועל הרגשות אשר עולים בו תוך כדי העשיה הטיפולית. שתיהן גם יחד מעניקות לליווי הטיפולי איכות מיוחדת במינה, המשלבת בתוכה את הטוב משני העולמות – זה הטיפולי-מקצועי מחד, וזה הבלתי-אמצעי, הנוכח בשטח מאידך.

צרו קשר לבניית תכנית טיפולית מותאמת עבורכם

טלפון: 072-33-60-600
E-mail: [email protected]

לחצו ליצירת קשר
דילוג לתוכן