הדרכת הורים בטיפול בילדים
בעבודה טיפולית עם ילדים ומתבגרים, הדרכת הורים הינה חלק אינטגרלי מהתהליך הטיפולי.
העקרון היושב מאחורי התפיסה המקצועית הזו אשר הפכה לנורמה בימינו, הוא שילד גדל בתוך סביבה ולא ניתן לנתק את התנהגותו וגם .את קשייו מהגורמים המעצבים את סביבתו. אין בכך כדי להאשים את ההורים בקשייו של הילד. נקודת המוצא שלנו במפגש עם משפחה חדשה היא שהורים ׳טובים דיים׳ כדבריו של וויניקוט עושים את מה שנתפס בעיניהם כטוב ביותר עבור ילדיהם.
הדרכת הורים נועדה בכדי לשלב כוחות – להפגיש בין הידע המקצועי של איש הטיפול, לבין הידע המצטבר והעמוק של ההורים אודות בנם. אין מדובר כלל ועיקר בסיטואציה בה ההורים "מקבלים ציונים" או סופגים ביקורת לגבי ההורות שלהם. מטרתן היחידה של ההדרכות היא להעניק להורים כלים חדשים בהתמודדות עם הקושי והאתגרים אשר מציב בפניהם המצב של בנם, ולתמוך בהם לאורך תהליך השינוי.
בטיפול קונבנציונאלי ברוב המקרים יקיים אותו מטפל את הטיפול בילד/ה וגם הדרכת הורים. בעוד שבחלק מהמקרים יש בכך הגיון רב, לפעמים, במיוחד בעבודה עם מתבגרים, מצב זה יכול להיות בעוכריו של הטיפול. הילד או המתבגר המודע לתהליך המקביל שמתקיים עם הוריו, חווה לעיתים את המטפל כסוכן או שלוחה של הוריו, באופן אשר נכנס לטיפול ומשפיע עליו.
הדרכת הורים בטיפול בילדים בוגרים
הדרכת הורים היא כלי בעל ערך רב גם כשמדובר בהורים לילדים בוגרים.
הדבר רלוונטי בעיקר בהתמודדות עם תופעה ההולכת ומתרחבת בתקופה המודרנית, של בוגרים צעירים המתקשים לצאת לחיים עצמאיים ומקיימים קשרים סבוכים של תלות עם הוריהם, גם בשנות ה-30 וה-40 לחייהם. המופע הקיצוני ביותר של תופעה זו הוא במקרים קיצוניים של הסתגרות, בהם צעירים לא יוצאים מהבית לעיתים במשך שנים ותלויים בהוריהם באופן מוחלט.
הורים לצעירים בוגרים מוצאים עצמם חסרי אונים מול התלות של ילדיהם בהם. מחד הם כמהים ליציאה של ילדיהם לעצמאות והשתחררות מעול הטיפול בהם, מאידך פעמים רבותמ, במעשה או במחדל, הם תורמים לשימור המצב במודע או שלא במודע.
במצבים אלו המצוקה היא לרוב של ההורים יותר מאשר של הצעיר/ה עצמם. הצעירים אשר אינם יוצאים לעצמאות מרגישים לפעמים כי הסטטוס קוו ׳נח׳ להם. ההסתגרות בבית ההורים משמרת מצב בו הם אינם נדרשים להתמודד עם העולם או עם הפחדים שלהם ממנו וכל צרכיהם מסופקים. ההורים הם אלו שפונים לגורמי טיפול והמסגרת של הדרכת הורים היא זו שמאפשרת הנעה של תהליך של שינוי.
במיוחד נכון הדבר במצבים בהם הצעירים התלויים בהוריהם מסרבים לקבלת טיפול כלשהו מסיבות כאלה ואחרות. במצבים אלו מתחיל הטיפול לעיתים רק במסגרת של הדרכת הורים והם נדרשים להיות הכוח החלוץ של השינוי. גם מול ההתנגדות הנחרצת ביותר של בנם, הורים יכולים להחליט לערוך שינוי בחייהם ובחיי המשפחה, ולהגיע לכך מבלי להידרש להסכמתו של הבן לתהליך. פעמים רבות, לאור נחישותם והתמדתם של ההורים, גם בנם ה"סרבן" יצטרף לבסוף לדרך החדשה.
הדרכת הורים ב-Outreach
ההורים יהיו כמעט תמיד חלק מהתהליכים הטיפוליים שאנו מקיימים ב-Outreach מתוך התפיסה המערכתית בה אנחנו פועלים. הדרכת הורים ב-Outreach כוללת מאפיינים ייחודיים המסייעים למשפחות להתמודד עם האתגרים שבגללם הגיעו לטיפול:
פיצול הדרכת הורים וטיפול– במרבית המקרים אנו מקצים אנשי טיפול שונים לטיפול בילד/מתבגר/צעיר ובהורים. ככל שהילדים מבוגרים יותר כך גוברת הנטיה שלנו לבצע פיצול זה. הדבר מתאפשר מכיוון שהצוות של Outreach עובד בשיתוף פעולה הדוק באופן רציף, כך ששני אנשי הטיפול יכולים לעבוד במקביל אולם בשיתוף פעולה מפרה. כך, מרגישים הצעירים שאנשי הטיפול שהם פוגשים הם ׳רק שלהם׳ והדבר תורם רבות ליצירת הקשר. אנשי הצוות מתייעצים ביניהם תדיר יחד עם מנהל מקרה שהוא ברוב המקרים איש טיפול נוסף ובכיר מהצוות. במקרה הצורך מקיימים אנשי הצוות פגישות משותפות עם המטופלים.
השלמת הדרכת הורים וטיפול – המענה הטיפולי של Outreach כולל במרבית המקרים עבודה עם שתי זרועות טיפוליות – האחת תעבוד עם המטופל/ת המצויים במוקד הטיפול והשניה עם סביבתו. הדבר נכון גם במצבים קיצוניים של התנגדות, הסתגרות, סירוב לקבלת טיפול ועוד. במקומות בהם קצרה ידם של מענים טיפוליים קונבנציונאליים, אנו מתעקשים על יצירת קשר ברגישות ובנחישות, בסיוע ההורים. שתי הזרועות הטיפוליות תלויות זו בזו ומשלימות אחת את עבודתה של השניה, לטובת השגת מטרות הטיפול.
הדרכת הורים מחוברת לשטח – הטיפול הנגיש והליווי הטיפולי הבלתי אמצעי שאנו מציעים ב-Outreach במסגרת טיפולי הבית, מאפשר היכרות מעמיקה שאנו מבססים עם מציאות חייהם של המטופל ומשפחתו. ידע ישיר זה מוסיף רבות ליעילותה ולמידת דיוקה של הדרכת הורים המתבצעת במקביל לטיפול. ההורים אינם צריכים להרבות במילים על המצב בבית שכן צוות הטיפול מכיר את הבית במובן הקונקרטי וגם במובן העמוק יותר. ידע חי זה משפר את התהליך באופן משמעותי.
גמישות המענה הטיפולי – בתחילת הטיפולים שלנו ב-Outreach כמו גם לאורך הטיפולים, אנו מרבים לבחון את הצרכים המשתנים של המשפחה עמה אנו עובדים. במידת הצורך, אנו משנים, מתאימים ומגמישים את המענה הטיפולי בהתאם. כך, טיפול שהחל כטיפול פרטני ולצידו הדרכת הורים, יכול להיהפך לטיפול משפחתי-מערכתי כאשר התקשורת בין בני הבית משתפרת.
אנו מאמינים כי הדרכת הורים יכולה להיות עבור ההורים משאב יקר של חשיבה משותפת, תמיכה והבנה. בכך, בכוחן להפוך לגורם משמעותי במהלך של פניית המשפחה כולה לדרך חדשה – לתמיכה בתהליך השינוי של בני המשפחה, ולשיפור איכות החיים המשפחתית.