טיפול פסיכולוגי למתבגרים בבית

גיל ההתבגרות הוא תקופה רצופה קשיים ואתגרים בתחומים שונים מתוקף היותו חוליה מקשרת בין הילדות לבגרות. זהו שלב סוער ומטלטל של שינויים דרמטיים בהוויה הגופנית והמנטאלית של האדם המוביל לאתגרים בין המתבגרים לעצמם ובינם לבין האחר.

עומס זה של אתגרים והתמודדויות עלול להוביל לקשיים רגשיים ותפקודיים ואלה מחייבים לעיתים טיפול פסיכולוגי למתבגרים.  צוות אאוטריצ׳ מציע טיפול פסיכולוגי למתבגרים בבית אשר נועד להקל על הפניה וההתמדה בטיפול ועל גיוס המתבגרים עצמם לתהליך, גם אל מול מצבים של היעדר שיתוף פעולה ואף התנגדות לטיפול. הרשימה הנוכחית מרחיבה על האתגרים עמם מתמודדים מתבגרים ועל האופן בו טיפול פסיכולוגי למתבגרים יכול לסייע.

מאת: הצוות של אאוטריצ׳

גיל ההתבגרות בראי הפסיכולוגיה

תהליך הפיכתו של ילד לאדם בוגר הוא קשה ולפעמים אף כואב. אריקסון (1968) טען שהמשימה העיקרית של המתבגר היא לפתח זהות ייחודית או תחושת עצמי הנבדלת מהוריו. פרנקל (1998) מאמין שגיל ההתבגרות הוא תקופה סוערת של התפתחות אנושית שבה מתרחשים שינויים באופן שבו אנשים צעירים חושבים, פועלים ומרגישים. גופים בגודל ילד הופכים לגופים דמויי מבוגרים, יכולות חשיבה קונקרטיות עוברות למופשטות וילדים תלותיים מרגישים כמו מבוגרים צעירים אוטונומיים יחסית. אתגרים אלו עלולים ליצור עומס אצל מתבגרים ועל מנת להקל עליו ניתן להציע טיפול פסיכולוגי למתבגרים בבית כפי שנרחיב בהמשך.

גיל ההתבגרות הוא תהליך משולב של היפרדות ושינוי. להיות אוטונומי הוא טקס מעבר שכל צעיר צריך להתמודד אתו. בתהליך ההתבגרות מתבצעת היפרדות מההורים ושינוי המבסס מחדש את היחסים בין נער/ה להוריו/ה. מתוך כך, המשימה המרכזית של גיל ההתבגרות היא בניית אחרות ונפרדות שמאפשרת תחושת חוללות וממשיות אותנטית.

עם אילו אתגרים מתמודדים מתבגרים?

באופן כללי מתמודדים מתבגרים עם אתגרים הקשורים לשינויים משמעותיים ומהירים ב-4 תחומים לפחות:

  • שינויים גופניים- שורת שינויים מהירים יחסית אשר לא תמיד תואמים את ההתפתחות הרגשית במיוחד בכל מה שקשור להתפתחות המינית. שינויים אלה משפיעים על  היחסים של המתבגר עם עצמו ומובילים לתהליכים של היפרדות ושינוי, הפעם בין המתבגר/ת לבין גופם הילדי. לעיתים מתעוררת זרות וחרדה אל מול הגוף המיני המתפתח וכן שינויים והתפתחות בכל הנוגע לדימוי הגוף של המתבגר/ת בעיני עצמה/ו.
  • שינויים בתחום החברתי- התעצמות החשיבות של קבוצת השווים שעלולה להוביל ללחץ חברתי, שינויים בחברויות, סוגיות של זוגיות ושייכות. בשלב זה המבט מופנה החוצה כחלק מגיבוש הזהות. עלייה משמעותית בדחפים של תוקפנות מופנית לעיתים כלפי אחרים במטרה (לעיתים לא מודעת) להפחית את התלות הכרוכה ביחסים. יוצא מכך שלפעמים רואים בתהליך ההתבגרות ככזה שפועל נגד ההורים אולם בפועל למתבגרים יש שאיפות פנימיות להשלמת תהליך ההתפתחות ויש להם צורך בחסות הורית למימוש שאיפותיהם.
  • שינויים בתחום הקוגניטיבי- חשיבה ייחודית הנוטה להיות פילוסופיות, יחד עם לחצים פנימיים וחיצוניים סביב לימודים, תוכניות לעתיד ומיצוי יכולות.
  • שינויים רגשיים- תהליך גיבוש זהות אישית, הימצאות בתפר שבין ילדים לבוגרים והתמודדות עם קונפליקט עוצמתי בין תלות לבין עצמאות.

חשוב להוסיף לשינויים אלה את האתגרים הרבים של העולם המודרני, הלחצים החברתיים המועצמים על ידי הרשתות החברתיות, הלחצים מבחינת קריירה, תחרותיות והישגיות, שינויים במבנה המשפחה וכד'. בנוסף, בתקופת הקורנה בה אנו חיים אפשר להוסיף לאתגרים אלה את ההתמודדות המתמשכת עם המגיפה והשלכותיה ובמיוחד עם סגרים ממושכים אשר להם השפעות נפשיות קשות על ילדים ומתבגרים. ואם כל זה לא מספיק ברשימת האתגרים של בני נוער בכלליות,  ניתן להוסיף את המאפיינים הייחודיים לחברה הישראלית: חברה משוסעת עם ריבוי קבוצות, אלימות,  מצב ביטחוני מתוח, שרות צבאי חובה ועוד.

גיל ההתבגרות הוא אם כן תקופה קשה של שינויים תמידיים. תקופה זו מתקיימת בשטח בהפקר שבין הילדות לחיים הבוגרים ובמהלכה אמורים המתבגרים להתחיל להגדיר את אישיותם ולהניח את היסודות ליום המחר. טיפול פסיכולוגי למתבגרים יכול לסייע עם משימות חשובות אלה.

צוות אאוטריצ׳ מציע טיפול ייחודי לבני נוער מתבגרים. רוצים לשמוע עוד?

צרו איתנו קשר

מהן ההשלכות הנפשיות של האתגרים על המתבגרים? מתי נדרש טיפול פסיכולוגי למתבגרים?

ריבוי השינויים והאתגרים העומדים בפני מתבגרים מחייבים את סביבתם לתשומת לב מיוחדת למהלך ההתפתחות שלהם, לתפקודם ולמצבם הרגשי ולפעמים גם מחייבת טיפול המותאם לילדים ומתבגרים. קבוצות של מתבגרים בעלי רקע של הפרעות נפשיות והתפתחותיות ו/או צרכים מיוחדים מחייבים תשומת לב מוגברת. ואולם, גם בלי להשתייך לתת קבוצות סיכון אלה ניתן להתייחס לאוכלוסיית המתבגרים כולה כקבוצה בסיכון לפיתוח קשיים והפרעות נפשיות שונות היכולות לקבל ביטויים התנהגותיים כגון – חרדה, דיכאון, התבודדות, הימנעות והסתגרות, הפרעות אכילה, פגיעות עצמיות ואף אובדנות הנובעים מהפניה של דחפים תוקפניים כלפי הגוף והעצמי.

כך למשל תיארה נערה בבלוג ׳אני וחיי המגעילים׳:

"הכל פשוט מצטבר אצלי ואני מתאפקת ושומרת הכל בבטן  וזהו היום לא יכולתי יותר פשוט גם היתה לי להב חדשה אז פשוט נשברתי!!  חתכתי תצמי 27 פעם אין לי חברות או חברים טובים,  אין מי שאוהב אותיובעיני המשפחה זה לא נחשב. אני פשוט לא יודעת מה לעשות עם עצמי אני בודדה. אני מרגישה חראאאאאאאאאא….״

מעבר לקשיים המאפיינים את גיל ההתבגרות באופן כללי, כשהאוכלוסייה כולה נתונה בסיכון כלשהו, ילדים ובני נוער נמצאים בסיכון מוגבר. כך למשל נמצא לאחרונה במחקרים רבים כי הקורונה והסגרים שבעקבותיה הובילו לקשיים נפשיים רבים אצל ילדים ובני נוער שהתבטאו בהופעה או חזרה והתגברות של סימפטומים פסיכיאטריים. באופן דומה גם המצב הביטחוני בישראל מעורר לעיתים חרדה מוגברת בקרב ילדים ומתבגרים.

 

מתבגר במצוקה

טיפול פסיכולוגי למתבגרים בבית יכול לסייע במגוון אתגרים נפשיים

טיפול פסיכולוגי למתבגרים בבית: ליווי טיפולי

מול המציאות הזו, הורים רבים כמו גם אנשי חינוך וטיפול ממליצים לעיתים קרובות על טיפול רגשי למתבגרים, לעיתים בליווי הדרכה להורים. ואולם לא תמיד המענים הטיפוליים הקונבנציונאליים מתאימים או מספיקים עבור קבוצה ייחודית זו. לעיתים נערים ונערות מביעים התנגדות לטיפול בשיחה וחלקם חווים את אופני טיפול אלה כלא מספיק נגישים עבורם ואולי מרוחקים. לעיתים הם מרגישים כי הם מחפשים טיפול ׳מעשי׳ יותר מעבר לדיבור על הדברים. במקרים אחרים קשה להם לשלב באורח חייהם שעה שבועית של טיפול בקליניקה וקשה להם להתארגן להגעה לטיפול ולהתמיד בו.
סיבות אלה ואחרות יוצרות פרדוקס – הקבוצה הזו אשר מציגה ריבוי של קשיים נפשיים צרכים, דווקא מתקשה יותר מקבוצות אחרות להיעזר בטיפולים הזמינים.

ליווי טיפולי הינו למעשה טיפול פסיכולוגי למתבגרים בבית אשר יכול לגשר על הפער בין המתבגרים לבין הטיפולים הקיימים. ליווי טיפולי יכול להימסר לצד טיפול קיים (טיפול פסיכולוגי פרטני, הדרכת הורים ועוד) וכן לעיתים כמענה טיפולי יחידי.

המלווה הטיפולי הוא פסיכולוג או עובד סוציאלי צעיר המלווה ע״י פסיכולוגים מדריכים וותיקים באופן רציף. המטפל מכוון ליצירת התקשרות בריאה וקשר של אמון עם המתבגר, אשר יאפשרו לנער לבנות מרחב של חופש וצמיחה אישית. יחד עם מלווה טיפולי המציע טיפול פסיכולוגי למתבגרים בבית יכולים המתבגרים לגלות מה הם רוצים, במה הם טובים, מה אוהבים ועוד.

כיצד מסייע ליווי טיפולי לגשר על הפערים בין מתבגרים לבין סביבתם?

בשלב ההתפתחותי הקריטי בו נמצאים המתבגרים הם מתמודדים עם מצבים וחוויות אליהם הם משתוקקים ובו זמנים מאוד פוחדים מהם: מסיבות, אלכוהול, סמים, טכנולוגיות חדשות, רשתות חברתיות ועוד. כחלק מתהליך בריא של שינוי וגילוי עצמי צפויים קשיי הסתגלות למתבגר עצמו כפי שפורט אולם לא פחות מכך צפויים אתגרים גם לסביבתו שמנסה להסתגל לשינויים שעוברים עליו. כידוע, לא פעם נוצרים בתקופה זו קונפליקטים עם המשפחה, מורים, חברים, בני זוג.

המלווה הטיפולי מציע עצמו כדמות מגשרת ולעיתים מתווכת ומפשרת. הוא מבוגר ומנוסה מהמתבגר אך עדיין דובר את שפתו ומכיר את תחומי הענין שלו וכך יכול לתווך לו את המציאות בצורה יעילה. מאידך, הוא מכיר את עולם המבוגרים, את הציפיות, הדרישות והמסגרות השונות ויכול לסייע בתיווך עולם זה למתבגר ולהיפך. הוא הדמות שבתווך המושיטה שתי ידיים לשני הצדדים, האחת לעבר המתבגר מתוך המקום בו הוא נמצא והשנייה לעבר העולם האחר.

הנגזרת של זה היא לעיתים קרובות היכולת במסגרת טיפול פסיכולוגי למתבגרים בבית לעבוד בשיתוף פעולה גם עם המשפחה, המורים, ואנשי מקצוע אחרים. המלווה הטיפולי יכול להיות בקשר עם גורמים אלה ואחרים מבלי להפוך לעוד סוכן חברות אלא תוך הישארות קרוב לחוויה של המתבגר ולעולמו.

מאפיין חשוב של טיפול פסיכולוגי למתבגרים בבית הוא העבודה הטיפולית בתוך סביבת החיים של המתבגר תוך ניצול שלה לטובת מטרות הטיפול. מאפיין זה מאפשר לא רק ׳שיחה על׳ הדברים שבעולמו של המתבגר כפי שקורה בקליניקה אלא גם מגע ישיר עם מציאות החיים כפי שהיא. כך, מקבל הליווי הטיפולי פעמים רבות אופי מעשי לצד שיחתי, המלווה יכול להשתתף בפעולות יומיומיות של המתבגר וללוות אותו בתוכן תוך שהוא מהווה מודל עבורו ולעיתים גם מסייע לו קונקרטית. אלמנט זה בעבודה, מסייע רבות בשלב יצירת הקשר וגם בשכנוע של המתבגרים לשתף פעולה עם טיפול מסוג אחר, קרוב יותר אליהם ולחייהם ואולי מאיים פחות.

תועלות פוטנציאליות של טיפול פסיכולוגי למתבגרים בבית

לאחר צליחת האתגר הראשון של יצירת קשר של אמון עם המתבגרים, הליווי הטיפולי יכול לסייע להם בהתמודדות עם מגוון אתגרים, ביניהם:

  • קשיים לימודיים
  • היעדרויות מבי״ס או ממסגרות אחרות
  • היעדר מוטיבציה
  • קשיים בתחום החברתי, כולל התמודדות עם תופעות של דחיה, בריונות ועוד
  • טיפול בהתמכרויות
  • סיוע בפתרון קונפליקטים בתוך המשפחה
  • עבודה על סוגיות של זהות ושייכות
  • ועוד

במקרים בהם טיפול פסיכולוגי למתבגרים בבית מגשר על הפערים בין המתבגר/ת לסביבתם כאמור, יכולה גם המשפחה וגורמים אחרים בסביבה להפיק תועלת רבה ממנו.

נערה בשדה פתוח

ליווי טיפולי מסייע למתבגרים להפיק את מלוא הפוטנציאל שלהם

טיפול פסיכולוגי למתבגרים בבית – למה שיתבגרו ויתגברו לבד?

אריסטו, שחי בין השנים 322-384 לפני הספירה, התייחס למתבגרים כאל אנשים צעירים עם תאוות חזקות, אשר נוטים לספקן ללא הבחנה. הוא אבחן את המתבגרים כרבי פנים ותזזיתיים בתשוקות שלהם- שהן סוערות כל עוד הן נמשכות, אך חולפות במהרה.

כל מתבגר ומתבגרת צפויים להתמודד עם אתגרים במהלך תקופה זו בשל האופי המובנה שלה. חלקם יוכלו להפיק רבות מליווי טיפולי אשר יסייע להם להבין את עצמם ואת מה שקורה להם, לשתף ולדבר ולהרגיש מובנים ונתמכים.

המתבגרים עצמם, בני משפחותיהם וגורמים נוספים בסביבה הטבעית שלהם יכולים להפיק רבות מטיפול פסיכולוגי למתבגרים בבית. ההגעה אל המקום בו הם נמצאים היא קונקרטית כמו גם סימבולית – המטפלים נכנסים למגרש שלהם ועוזרים להם מתוך המקום שלהם, בשפה שלהם ובהתאם לצרכים שלהם.

לחצו כאן לקריאה נוספת על טיפול ייחודי בבני נוער.