החוויה של בדידות מוכרת לכולנו. במיוחד עכשיו בעידן הקורונה בו אנחנו חיים, ההנחיות לשמירת מרחק חברתי הופכות את חווית הבדידות למוכרת עוד יותר. ואולם משחר האנושות, בדידות תמיד הייתה חוויה אנושית בסיסית שכל אדם מכיר כך או אחרת מניסיון אישי.

 

הצורך בחברת בני אדם אחרים שונה מאדם לאדם ומשתנה בין תקופות ומצבים שונים. יחד עם זאת צורך זה נחשב לבסיסי ביותר עד כי רבים מתייחסים לבדידות כפי שמתייחסים לרעב או צמא. בהתאמה, כאשר אנשים מתמודדים עם בדידות כרונית המעוררת מצוקה, מדובר במצב ייחודי המחייב התייחסות ולפעמים גם טיפול.

מהי בדידות?

ההגדרה המקובלת לבדידות היא ׳פער בין רצונו של האדם למערכות יחסים חברתיות לבין קשריו החברתיים בפועל׳. הדגש בהגדרה זו הוא על רצונו של האדם להיות בקשרים חברתיים מה שהופך את החוויה של בדידות לסובייקטיבית. יוצא מכך כי אדם יכול לחוש בודד גם אם הוא מוקף בהרבה אנשים סביבו ולחילופין אדם יכול להיות מעורב במספר מצומצם של קשרים חברתיים אך לא לחוש בדידות כלל. בכך שונה המדד הסובייקטיבי של בדידות מהמצב האובייקטיבי המכונה בידוד חברתי ואותו ניתן למדוד – עם כמה אנשים אנו בקשר, איזה סוג של קשרים וכו׳.

צרו איתנו קשר אם אתם או קרוביכם חשים בדידות

צרו קשר

עד כמה החוויה של בדידות נפוצה?

כאמור, כל אדם חווה בדידות לעיתים וזה נורמאלי ומשותף לכל שכבות הגיל וכל גווני האוכלוסייה. יחד עם זאת יש אוכלוסיות הפגיעות יותר לבדידות ויש רמות שונות של בדידות. במיוחד נמצא כי בדידות שכיחה בגילאים הצעירים (מתחת 25) ובגילאים המבוגרים יותר (מעל 65) ומופיעה בשיעורים ניכרים כבר בגילאי הגן  ועד לסוף החיים. מחקר אחד לדוגמא, מצא כי 80% מהצעירים עד גיל 18 ו-40% מהמבוגרים מעל גיל 65 חווים בדידות מדי פעם.

ההשלכות של בדידות

כיום ידוע כי לבדידות יש השלכות פיזיולוגיות ונפשיות מרחיקות לכת. ברמה הגופנית מלמדים מחקרים על סימפטומים שונים המקושרים לבדידות וביניהם עייפות, בעיות בשינה, כאבים כרוניים, שינויים בלחץ דם ובאיזון ההורמונאלי, פגיעה במערכת החיסונית, בעיות לב, פגיעה קוגניטיבית ועוד. מחקר מקיף מהזמן האחרון שבדק מאות אלפי אנשים, מצא שבדידות מעלה את הסיכון לתמותה בטרם עת ב-26% והשווה את הסיכון הזה לגורמי סיכון מוכרים אחרים לתמותה כגון השמנת יתר, עישון וזיהום אוויר.

ברמה הנפשית נמצא כי בדידות מובילה למצוקה, דיכאון ואפילו אובדנות. כבר ב-1897 מצא הסוציולוג דורקהיים כי אנשים שהיו בודדים יותר הצליחו פחות להשתלב בחברה והיו מועדים יותר להתאבדות. התופעות של בדידות ודיכאון מזינות זו את זו כאשר הסימפטומים הדיכאוניים שמייצרת הבדידות מקשים על יצירת קשרים חברתיים ומשמרים את המצב של בדידות. למעשה עדיין לא ברור מה קודם למה – בדידות או דיכאון.

ההתמודדות עם מצבים של בדידות

אם נחזור להשוואה בין בדידות לבין רעב או צמא, המענה לצורך פשוט – הימצאות בקשרים בינאישיים. ליתר דיוק, הפתרון המומלץ הוא לייצר סוגים שונים של מערכות יחסים עם אנשים הממלאים צרכים שונים בחיינו. בימינו, עומדים לרשותנו אמצעים טכנולוגיים שונים כמו שיחות וידאו, טלפון ועוד והם יכולים לעזור במיוחד במצבים של בדידות כפויה כמו זו אשר נוצרה עם הוראות הבידוד עקב הקורונה.

יחד עם זאת, בשונה מאכילה או שתייה שהן פעולות פשוטות יחסית לביצוע עבור רובנו, יצירת קשרים אנושיים והשימור שלהם יכולים להיות משימה מורכבת. לדוגמא, אנו מכירים היטב תופעה של התבודדות או הסתגרות של צעירים המצויים בחדריהם (מבחירה או מכורח), לעיתים במשך שנים רבות ללא קשרים בכלל. גם במצבים קיצוניים פחות, לעיתים אנשים נתקלים בקשיים רבים סביב ההימצאות בקשרים חברתיים ומשפחתיים.

הטיפול של Outreach בבדידות

טיפול פסיכולוגי יכול לעזור מאוד במצבים של קושי ביצירה ושימור של קשרים בינאישיים קרובים. המרכיב הפעיל המרכזי בקשר טיפולי נובע מהעובדה הפשוטה שהקשר עם המטפל/ת הוא כשלעצמו קשר בינאישי קרוב וככזה הוא בגדר ׳אכילה׳ חברתית המפיגה את הבדידות מידית. מעבר לכך, ההימצאות בקשר עקבי, חם, תומך ובלתי שיפוטי מאפשר לאנשים לחוש פחות בודדים ואז, כשהם מרגישים מובנים ומוכלים, קל להם יותר לחקור ולהבין היבטים רבים של חייהם כולל הקשיים ביחסים בינאישיים ובהמשך למצוא דרכים יעילות בסיוע אנשי הטיפול להתמודד עם האתגרים. טיפול יכול לסייע גם באמצעות שיפור המיומנויות החברתיות או תיקון קוגניציות חברתיות מוטעות.

הטיפול ב-Outreach מסייע במיוחד להתמודד עם מצבים כמו בדידות. הקשר הטיפולי מותאם לצרכי הפונים ויכול להתקיים בבית או בסביבת חיים מועדפת אחרת ובכך מסייע בהתמודדות עם אתגרים רבים סביב הפניה לטיפול וההתמדה בו. בנוסף, במידת הצורך פועל הצוות של Outreach יחד עם המטופלים לאיתור וחיבור של גורמי תמיכה אורגניים בחייהם. הניסיון הקליני והמחקר מלמדים שרשתות תמיכה אלה מהוות גורם חוסן נפשי חשוב מאין כמוהו.

צרו קשר לבניית תכנית טיפולית מותאמת עבורכם

טלפון: 072-33-60-600
E-mail: [email protected]

לחצו ליצירת קשר
דילוג לתוכן