טיפול בדיכאון בבית
טיפול בדיכאון בבית יכול לתת מענה עבור אנשים אשר הדיכאון שהם חווים מקשה על התפקוד שלהם באופן כללי ועל היכולת לפנות, להגיע ולהתמיד בטיפול באופן ספציפי.
החוויה של דיכאון מוכרת לכל בני האדם בעוצמות ובנסיבות שונות. מצבים גלובאליים כמו התמודדות עם מגיפה עולמית, לצד מצבים אישיים נורמליים כמו לידה יכולים כולם להוביל לתקופות של דיכאון. לעיתים תחושות אלה מופיעות גם ללא סיבה חיצונית ברורה והאדם מרגיש שעננה שחורה מרחפת מעליו.
בהתאם לנסיבות, לעוצמה ולמשך הדיכאון ישנם טיפולים שונים שיכולים לסייע וביניהם הכלי הייחודי של טיפול בדיכאון בבית. אולם, לפני שנבחן את הסוגיה של טיפול בדיכאון ננסה להבין יותר מה זה דיכאון, איך מאבחנים דיכאון ומה גורם לדיכאון.
מהו דיכאון?
דיכאון נחשב כאמור לחוויה אנושית מוכרת וגם לאחת מהפרעות הנפש השכיחות ביותר. לצד חוויה דיכאונית ׳נורמלית׳ שתאופיין לרוב במצב רוח ירוד שיחלוף אחרי זמן קצר, ישנו דיכאון רציני המוכר גם בשמות דיכאון קליני או דיכאון מאז׳ורי. על פי מחקרים, בכל חתכי האוכלוסייה בין 15% ל-20% מהאנשים יחוו דיכאון קליני במהלך חייהם.
עצבות ומצב רוח ירוד, קשיים בשינה, בתזונה ובסף האנרגיה ולעיתים קושי לתפקד עד כדי הסתגרות בבית הם רק חלק מהתופעות הנגרמות בעקבות דיכאון קליני.
בתקופות של דיכאון קשה לצד הפגיעה הרגשית מרקם החיים כולו עלול להשתנות כולל המצב החברתי, התעסוקתי והתפקוד הכללי. על מנת להבחין בין סוגים שונים של דיכאון ולהתאים טיפול לדיכאון דרוש אבחון מקצועי של הקשיים. הבעיה מדאיגה במיוחד במקרים של בני נוער וצעירים המתמודדים עם דיכאון ומגיעים עד כדי אובדנות.
איך מאבחנים דיכאון?
כאמור טיפול ביתי בדיכאון וסוגים אחרים של התערבויות טיפוליות מתאימים בעיקר למצבים של דיכאון קשה ומתמשך וזה יאובחן ע״י אנשי מקצוע בלבד (פסיכיאטרים, פסיכולוגים וכו׳). במסגרת ראיון קליני הבוחן את רמת התפקוד ואת הפגיעה בו בתחומים שונים יקבעו סוג הדיכאון והמתווה הטיפולי המומלץ במידה ומחליטים לטפל בו.
האבחנה של דיכאון תינתן על בסיס חומרה, משך וזמן של מספר סימפטומים אופייניים. היא תינתן לרוב על בסיס אירוע מרכזי אחד (אפיזודה) או מספר אירועי דיכאון שנמשכים לפחות שבועיים ובמהלכם ישנה עדות לחוסר הנאה ועניין במהלך היום-יום ומצב רוח עצוב במיוחד האופף את המטופל.
בין הסימפטומים הנפוצים בדיכאון קליני צפויים להופיע שינויים בתזונה ובשינה, מחסור באנרגיה, קושי לצאת מהבית, מחשבות שליליות ועוד. במקרים חמורים יופיעו גם מחשבות על מוות או על אובדנות. הדיווחים של אנשים הסובלים מדיכאון כוללים פעמים רבות תחושות חוסר אונים, חוסר ערך ותקווה אשר אינם מרפים ואלו לצד הקשיים התפקודיים מחייבים פניה לטיפול בדיכאון.
מה גורם לדיכאון?
גורם מרכזי לדיכאון הנמצא במחקרים הוא חוסר איזון כימי במח. באופן ספציפי יותר, מחקרים מלמדים כי כאשר כימיקלים בשם "נוירוטרנסמיטרים", שתפקידם לשלוח מסרים במוח, יוצאים מאיזון הם עלולים לפגוע במצב הרוח. עוד עולה ממחקרים כי הסיכויים של אדם לפתח דיכאון עולים בעקבות חוויה של אובדן או לחץ רב (התעללות, אלימות, פרידה מבן זוג, מוות של קרוב, קורונה וכדומה).
בדומה להפרעות אחרות, העוצמות והתדירות של דיכאון משתנות מאדם לאדם. התפתחות ההפרעה יכולה להגיע בכל שלב בחייו של המטופל. חלק מעידים כי הופעת הסימפטומים תקרה בפעמים בודדות, ויש שיעידו על חזרה לעיתים קרובות יותר.
איך מטפלים בדיכאון?
מעבר לפניה למומחים לטובת טיפול בדיכאון בבית או טיפול אחר, ישנן פעולות שהסובלים מדיכאון יכולים לעשות בעצמם על מנת לשפר את מצבם. למשל, שיתוף של קרובים בני משפחה וחברים יכול להקל על תחושות של בדידות, שמירה על שגרת פעילות יכולה לסייע בקשיים התפקודיים, למידה וקריאה על הבעיה ועל הפתרונות עבורה יכולים לסייע גם הם בהתמודדות.
יחד עם זאת, במצבים של דיכאון קשה ומתמשך חשוב לפנות גם לעזרה מקצועית. במרבית המקרים ההמלצות לטיפול יכללו שילוב של טיפול בשיחות (פסיכותרפיה) וטיפול תרופתי. הגישה ספציפית, המינונים והתדירות של הטיפולים השונים והשילובים ביניהם צריכים להיות מותאמים באופן אישי למטופל/ת בהתאם למצבם. במקרים חמורים ובמיוחד במצבים של מחשבות אובדניות חוזרות, מומלץ לפנות לחדר מיון פסיכיאטרי.
טיפול בדיכאון בבית בעזרת צוות Outreach
מכיוון שאחד הסימפטומים הנפוצים של דיכאון קליני הוא פגיעה בתפקוד הנובעת ממצב רוח ירוד ומוטיבציה נמוכה, טיפול ביתי בדיכאון יכול להיות פתרון מצוין המקל על הטיפול ומאפשר אותו במצבים שבהם אולי לא היה מתאפשר. התלונה ׳קשה לי לצאת מהבית ואפילו מהמיטה׳ היא תלונה חוזרת של הסובלים מדיכאון קשה וטיפול בדיכאון בבית עוקף את הקושי הזה באופן ישיר.
צוות Outreach צבר ניסיון רב בטיפול בדיכאון בבית ובקשיים דומים ולעיתים נלווים של חרדה, הימנעות, הסתגרות, מגבלות פיזיות ועוד. הצוות כולל מטפלים (פסיכולוגים/עו״סים) בוגרי תואר שני והכשרות נוספות, המתמחים במתן טיפול פסיכולוגי מקצועי בסביבה הטבעית של המטופל.
טיפול ביתי בדיכאון המתבצע באמצעות צוות Outreach יכול להיעזר בסביבה הטבעית של המטופל לטובת קידום מטרות הטיפול. כך למשל ניתן יהיה לבצע חזרה הדרגתית לתפקוד בבית ומחוצה לו בהתאם למידת הכוחות ולמשאבים הזמינים. לפי הצורך ניתן יהיה להיעזר במסגרת הטיפול בבית גם בבני משפחה וקרובים המקיפים את המטופל/ת לטובת בניה של רשת תמיכה ועידוד התהליך הטיפולי.
התהליך הטיפולי ב-Outreach מתאפיין בגמישות והתאמה אישית של המענה למצב המטופלים ולפיכך לפי הצורך טיפול ביתי בדיכאון יכול לכלול גם פגישות בקליניקה או באינטרנט.